Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında tütün sunumçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak muhkem, esnek ve yumuşak bir mimarida olmalı, okşayıcı bir aromaya ve derneşik yanmayı esenlayacak taçıcı özelliğe sahip olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabil ülkelerin bulunduğu abuhava kuşağında yetişatır, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede zerrinlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan güzeştetir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf ak pak ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden mimarilmış” mazmunında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kere TDK sözlüğünün 1955 seneındaki tahakkümsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde oldukça yüce miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabil ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en uz purolar olarak nitelendirilseler de biraşırı mahir Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro derunerken en nazarıitibar etmesi gerekilen şey gerçek bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer gerçek bir nemde değil ise purolarınız ne denli birinci sınıf yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız tat yada zevk maalesef kesinkes hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tulum vb. tam hıfız ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve derunime anık varmak derunindir. Basıcı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dem ülküsel gönen değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ülküsel puro gönen değerleri nelerdir berenarı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen değerleri arasında derunilen bir puro ülküsel gönen değerlerinde deruniliyor onaylama edilebilir. Kimine nazaran %65 az yada %75 çok muş kabil görülsede gerçekte bu gönen değerleri de kimisine nazaran gayet şayan ve derunilebilir en kâmil değerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne gönen değerlerinde purodan tat almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro derunmeyi çok severken farklı bir nüfus bu gönen değerinin puroya yazık edilen bir boy bos olduğunu ve asla derunilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de haklıdır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi müstelzim şey %65 madunı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla birlikte bu %10 luk gönen başkalıkı arasında gidip gelmeden cemi aynı gönen değerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen değkârimi purolarına ziyan verebilir. Böyle bir değiş tokuş yapacaksanız bunu olabilir başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ gönen değerlerinden bahsettiğimize nazaran bu gönen değerleri neyi değkârtirmektedir diye soracak olursanız kısaca anlatmak gerekir ise puro da gönen değeri arttıkça purodan düzenınan aroma artar, tütün azalır ve derunimi zorlaşır, gönen değeri azaldıkça tütün artar, derunimi kolaylaşır ve düzenınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde yüzmek istiyorsanız buna dem ve deney ile karar vereceksiniz. Size sima en uz boy bos bu ve bu değerde derunmelisin dememeli çünkü puronun gönen değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine istikbal olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Bayağıdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek katıksız buharlaşma ile humidor içerisine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine olanak esenlar. İÇerisindeki köpük kabil yağız madde yaklaşık 6 kamer içerisinde kârlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 gönen tevdi üzerine kurulu bu yöntem sıcaklıktan bağımsız olmadığı derunin belli başlı bir dem içerisinde sıcaklarda gönen geriışı yada soğuklarda humidor ortamında gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu tempo bir nemlendirici kullanıyorsanız olabilir başüstüneğunca okkalı sıcaklık değkârimi olmayan ortamlar seçmeye çdüzenışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabil %70 gönen değeri çıkarmak derunin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme nazaran henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu boy bos iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içerisinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabil çdüzenışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek düzlemı %70 neme getirmeyi amaçlarlar. Eğer derdiniz yüce gönen evet ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o dem farklı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü tutum Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki kez haznesindeki üstteki bir fan sayeı ile humidor içerisine dağıtılır ve gönen in kesiksiz ayarlanan gönen seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin gönen değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki gönen değeri bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çdüzenışmakta ve maksut gönen değeri gelmesi iile birlikte yeniden durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek derunin en uz tutum olarak zıtmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son tutum ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir devrim yaratmış ve hem gönen ittihaz hem gönen tevdi özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya kafalamıştır. Geceleyin gün yada zaman intikalleri sırasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en keyif bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme derunin kullanılmaktadır. hassaten Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde yüce gönen değerlerinde çift taraflı çdüzenışarak mıhlı bir gönen değeri esenlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor deruni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tam puroların aynı nemde ve henüz esenlıklı olmasını esenlamaktadır.